Ημικρανία και πως θεραπεύεται
Η ημικρανία απασχολεί έναν στους δέκα Έλληνες, συχνότερα νέες γυναίκες, και χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι οι κρίσεις δυνατού πονοκεφάλου που οδηγούν σε μειωμένη απόδοση ή και σε απουσία από τις καθημερινές δραστηριότητες, στην εργασία ή στην οικογένεια.
Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι με ημικρανία δεν ζητούν για χρόνια την συμβουλή γιατρού. Αυτό πολλές φορές συμβαίνει γιατί πιστεύουν ότι ο γιατρός δεν μπορεί να τους βοηθήσει, κάτι που είναι λαθεμένο, καθώς οι θεραπείες που είναι διαθέσιμες για την ημικρανία είναι αποτελεσματικές στους περισσότερους ανθρώπους, ακόμα και αν για χρόνια ταλαιπωρούνταν χωρίς ικανοποιητική θεραπεία.
Αν και πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι ημικρανία σημαίνει «πονοκέφαλος στο μισό κεφάλι», αυτό δεν είναι απαραίτητο. Πραγματικά, τις περισσότερες φορές, ο πόνος στην ημικρανία εντοπίζεται στο μισό του κεφαλιού: συχνά στην περιοχή πίσω από το ένα μάτι και τον κρόταφο, αλλά μπορεί επίσης να βρίσκεται σε οποιαδήποτε άλλο σημείο, όπως στην κορυφή του κεφαλιού, στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή και στον αυχένα. Επίσης, δεν είναι καθόλου σπάνιο ο πόνος στην ημικρανία να υπάρχει σε ολόκληρο το κεφάλι. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ημικρανία έχουν παρατηρήσει ότι ο πόνος μπορεί να αλλάζει εντόπιση από κρίση σε κρίση. Δηλαδή, μπορεί τη μία φορά να εντοπίζεται στο δεξιό μισό του κεφαλιού και την επόμενη φορά στο αριστερό ή σε ολόκληρο το κεφάλι, κάτι που είναι ένα αρκετά τυπικό χαρακτηριστικό της ημικρανίας.
Ο πόνος στην ημικρανία είναι συνήθως πόνος ιδιαίτερα δυνατός και τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από μία σειρά άλλων συμπτωμάτων (δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν όλα), όπως το ότι ο άνθρωπος που έχει ημικρανία δεν μπορεί να ανεχθεί το φως, τους έντονους ήχους, τις μυρωδιές και επίσης ότι μπορεί να έχει τάση για εμετό ή και να κάνει εμετούς. Η κάθε κρίση ημικρανίας μπορεί να διαρκεί από λίγες ώρες ως και 2-3 ή και περισσότερες ημέρες, μέχρι να υφεθεί. Μετά από κάποιο διάστημα η κρίση επανέρχεται (σε κάποιους ανθρώπους μετά από αρκετούς μήνες, ενώ σε κάποιους μετά από λίγες ημέρες).
Ως αποτέλεσμα του πόνου αλλά και των υπολοίπων συμπτωμάτων, ο άνθρωπος που έχει ημικρανία δεν μπορεί να έχει φυσιολογική δραστηριότητα την ώρα της κρίσης, ενώ μπορεί να φτάνει σε ανάγκη για κατάκλιση σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Πέρα όμως από αυτό, οι άνθρωποι με ημικρανία συχνά ζουν με την αγωνία του πότε θα έρθει η επόμενη κρίση, και η ποιότητα της ζωής τους επηρεάζεται ακόμη και τις ημέρες του μήνα που δεν πονούν, συχνά χωρίς η κατάσταση που τους ταλαιπωρεί να γίνεται αποδεκτή από το οικογενειακό, κοινωνικό ή επαγγελματικό περιβάλλον, που -χωρίς να γνωρίζει πόσο βασανιστική μπορεί να είναι η ημικρανία- μπορεί να θεωρεί «υπερβολικό» έναν άνθρωπο που λόγω αυτής δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά.
Η θεραπεία στην ημικρανία μπορεί να περιλαμβάνει παυσίπονα ή ειδικά αντί-ημικρανικά αναλγητικά, και -ενδεχομένως- προληπτική αγωγή με -κατά περίπτωση- συμπληρώματα διατροφής/φυτικά σκευάσματα, φάρμακα, μονοκλωνικά αντισώματα για την ημικρανία, ιατρικές συσκευές ή βοτουλινική τοξίνη, όπως αυτά προτείνονται από διεθνείς επιστημονικές εταιρίες. Δείτε αναλυτικά στοιχεία για τη θεραπεία της ημικρανίας στη σχετική ενότητα του headaches.gr
Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι με ημικρανία δεν ζητούν για χρόνια την συμβουλή γιατρού. Αυτό πολλές φορές συμβαίνει γιατί πιστεύουν ότι ο γιατρός δεν μπορεί να τους βοηθήσει, κάτι που είναι λαθεμένο, καθώς οι θεραπείες που είναι διαθέσιμες για την ημικρανία είναι αποτελεσματικές στους περισσότερους ανθρώπους, ακόμα και αν για χρόνια ταλαιπωρούνταν χωρίς ικανοποιητική θεραπεία.
Για σχετικά video από συζητήσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές δείτε το Κανάλι μας στο Youtube, ενώ για ένα ανοικτό φόρουμ συζήτησης επισκεφθείτε την ανοικτή ομάδα Ημικρανία και Πονοκέφαλος στο Facebook.
Αν πάσχετε από ημικρανία μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας, στη Γλυφάδα ή στην Αγία Παρασκευή (Γραμματεία: καθημερινά από 09.00 ως 21.00 στο τηλεφωνικό κέντρο 210 96 81 760 ή στο Email info@iatreiokefalalgias.gr).
Μιχαήλ Κ. Βικελής MD, MSc, PhD
Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικός Σύμβουλος Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος