Διάγνωση της ημικρανίας

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανίες θεωρούν πως πρέπει να υπάρχει κάποια «χειροπιαστή» αιτία που προκαλεί την ημικρανία τους, αυτό δεν είναι σωστό. 

Όσο και να φαινομενικά μοιάζει παράξενο, συνήθως δεν υπάρχει κάποια αναγνωρίσιμη αιτία της ημικρανίας, που να μπορεί να βρεθεί στις συνηθισμένες εξετάσεις (αίματος, αξονική ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα κ.α.) ενός ανθρώπου με ημικρανία. Αυτό συμβαίνει γιατί η δυσλειτουργία που προκαλεί την ημικρανία βρίσκεται στο επίπεδο των νευρικών κυττάρων και της μεταξύ τους επικοινωνίας, σημείο που οι συνηθισμένες εξετάσεις απλά δεν μπορούν να προσεγγίσουν. Έτσι, η διάγνωση της ημικρανίας είναι μια καθαρά κλινική διάγνωση. Αυτό σημαίνει ότι δεν γίνεται βάση κάποιας παρακλινικής εξέτασης (π.χ. εξέτασης αίματος ή αξονικής τομογραφίας), αλλά γίνεται από τον ειδικό νευρολόγο, ο οποίος βασίζεται στην περιγραφή των κρίσεων του πονοκεφάλου που παρουσιάζει ο ασθενής για να κρίνει αν πρόκειται για ημικρανία, ημικρανία με αύρα ή για κάποιο άλλο τύπο πονοκεφάλου.

Η περιγραφή των χαρακτηριστικών του πόνου είναι τόσο καθοριστική για τη διάγνωση της ημικρανίας, ώστε ο γιατρός θα πρέπει να αφιερώσει αρκετό χρόνο σε αυτήν, και επομένως είναι σημαντικό οι άνθρωποι με ημικρανία να μαθαίνουν για τον πονοκέφαλο τους και να παρατηρούν τα συμπτώματά τους προσεκτικά, ώστε να μπορούν να δώσουν στον ειδικό νευρολόγο μια καλή περιγραφή. Η νευρολογική εξέταση είναι επίσης σημαντική, δεδομένου ότι αν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα τίθεται υποψία ότι μπορεί η αιτία του πονοκεφάλου να είναι άλλη και όχι η ημικρανία. Για ένα πλήρες ιστορικό και για μία διεξοδική νευρολογική εξέταση, ο νευρολόγος θα χρειαστεί χρόνο, τουλάχιστον 30-45 λεπτά, και ο ασθενής θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να τον αφιερώσει.

Εάν το ιστορικό είναι ξεκάθαρο και τυπικό για ημικρανία και η νευρολογική εξέταση φυσιολογική, η διάγνωση της ημικρανίας τίθεται με ασφάλεια και δεν χρειάζεται να γίνει καμία περαιτέρω εξέταση (αίματος, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα ή οποιαδήποτε άλλη). Εξαιρέσεις στον κανόνα αποτελούν η πολύ πρόσφατη έναρξη πονοκεφάλων, όπου ενίοτε γίνεται διερεύνηση με εξετάσεις, αλλά και η περίπτωση που στο ιστορικό ή την νευρολογική εξέταση υπάρχει κάποιο σημείο που δεν είναι απόλυτα συμβατό με ημικρανία.

Δείτε περισσότερα για τη διάγνωση της ημικρανίας στο Headaches.gr, την ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα για κάθε είδος κεφαλαλγίας.

Για σχετικά video από συζητήσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές δείτε το Κανάλι Ημικρανία και Πονοκέφαλος στο Youtube, ενώ για ένα ανοικτό φόρουμ συζήτησης επισκεφθείτε την ανοικτή ομάδα Ημικρανία και Πονοκέφαλος στο Facebook.

Αν πάσχετε από ημικρανία ή αν θέλετε να έχετε μία έγκυρη διάγνωση, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας, στη Γλυφάδα ή στην Αγία Παρασκευή (Γραμματεία: καθημερινά από 10.00 ως 20.00 στο τηλεφωνικό κέντρο 210 96 81 760 ή στο Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). 

Μιχαήλ Κ. Βικελής MD, MSc, PhD
Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικός Σύμβουλος Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Λαζαράκη 8, Γλυφάδα
Μεσογείων 402, Αγία Παρασκευή
Τηλ. κέντρο: 210 9681760
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Το Ιατρείο Κεφαλαλγίας, με έδρα στην Γλυφάδα και στην Αγία Παρασκευή, λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα κορυφαίνων κλινικών της Ευρώπης και των Η.Π.Α. Η διάγνωση της κάθε κεφαλαλγίας γίνεται με ακρίβεια και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι πολύπλευρη και ολιστική, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενή.