Πονοκέφαλος τάσεως
Ο πονοκέφαλος τάσεως (ακριβώς την ίδια έννοια έχουν οι όροι “πoνοκέφαλος τύπου τάσεως”, “κεφαλαλγία τύπου τάσεως” και “απλός πονοκέφαλος”) είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος πονοκεφάλου.
Στον πονοκέφαλο τύπου τάσεως τις περισσότερες φορές πονάνε και οι δύο πλευρές του κεφαλιού. Άνθρωποι που πάσχουν από τέτοιους πονοκεφάλους τους περιγράφουν “σαν να σφίγγει το κεφάλι μία μέγγενη” ή “σαν να υπάρχει ένα βάρος πάνω στο κεφάλι“. Σε αυτή τη μορφή κεφαλαλγίας, υπάρχει συνήθως πονοκέφαλος στο μέτωπο, τους κροτάφους αλλά- πολλές φορές- και γύρω από το κεφάλι.
Όταν ένας πονοκέφαλος είναι πονοκέφαλος τύπου τάσεως η δραστηριότητα του ατόμου συνήθως δεν αλλάζει. Έτσι, ο άνθρωπος που έχει πονοκέφαλο τύπου τάσεως συνήθως θα πάει στην εργασία του ή θα συμμετάσχει σε κοινωνικές εκδηλώσεις, έστω με κάποια σχετική δυσκολία.
Ο πονοκέφαλος αυτός παρατηρείται συχνά, αλλά όχι πάντα, σε ανθρώπους έντονα ευαίσθητους, αγχώδεις ή ακόμη και μελαγχολικούς, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι που έχουν πονοκέφαλο τάσεως, έχουν και άγχος ή μελαγχολία. Σημαντικό στοιχείο είναι τα ορθοπαιδικά προβλήματα του αυχένα ή το σφίξιμο/τρίξιμο των δοντιών, που ίσως τον επιβαρύνουν ή και τον προκαλούν, σε κάποιες περιπτώσεις.
Η θεραπεία στην κεφαλαλγία τύπου τάσεως περιλαμβάνει βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, ρύθμιση του τρόπου ζωής και, όταν χρειάζεται, αναλγητικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των κρίσεων και, ενδεχομένως, ειδική προφυλακτική αγωγή. Η στρατηγική στην θεραπεία του πονοκεφάλου τύπου τάσεως, την οποία θα ακολουθήσει ο ειδικός νευρολόγος για να ανακουφίσει όποιον υποφέρει από τέτοιου είδους πονοκεφάλους, είναι απλή. Το σωστό είναι ο πόνος να αντιμετωπίζεται με την πιο απλή θεραπεία που το κάνει ικανοποιητικά, στην πιο μικρή δόση. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να οδηγεί σε αλόγιστη χρήση φαρμάκων, καθώς πρέπει να υπάρχει όριο στην κατανάλωση παυσιπόνων. Η προφυλακτική θεραπεία στον πονοκέφαλο τύπου τάσεως συνήθως συστήνεται σε ανθρώπους με συχνούς πονοκεφάλους που είτε τα παυσίπονα δεν μπορούν να τους αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, είτε, αν μπορούν, η χρήση αναλγητικών φαρμάκων που κάνουν είναι μεγάλη.
Δείτε περισσότερα στο Headaches.gr την ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα για κάθε είδος κεφαλαλγίας.
Για σχετικά video από συζητήσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές και για ειδικά ενημερωτικά βίντεο δείτε το Κανάλι “Ημικρανία, Αθροιστική Κεφαλαλγία, Πονοκέφαλος” στο Youtube, ενώ για ένα ανοικτό φόρουμ συζήτησης επισκεφθείτε την ανοικτή ομάδα Ημικρανία και Πονοκέφαλος στο Facebook.
Αν πάσχετε από νευραλγία τρίδυμου, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας, στη Γλυφάδα ή στην Αγία Παρασκευή (Γραμματεία: καθημερινά από 10.00 ως 22.00 στο τηλεφωνικό κέντρο 210 96 81 760 ή στο Email info@iatreiokefalalgias.gr). Τα ραντεβού για νευραλγία τρίδυμου ή ενδεχόμενη περίπτωση νευραλγίας τρίδυμου ορίζονται άμεσα και κατά προτεραιότητα, λόγω της μεγάλης έντασης της πάθησης.
Μιχαήλ Κ. Βικελής MD, MSc, PhD
Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικός Σύμβουλος Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος